Dukkestrik - når dukke og dukkemor skal matche

I juleferien gav jeg mig i kast med at strikke en garderobe til familiens allermindste beboer. Og her - mine damer og herrer - taler jeg ikke om lillesøster i maven, men om min datters højt elskede Asi dukke.

Egentlig holder jeg nok mest af at strikke til mine børn, min mand eller mig selv, men jeg blev alligevel inspireret af alt det fine dukkestrik, som florerede i strikkeverdenen på det tidspunkt og stadig gør det. Samtidig manglede jeg nogle små restgarnsprojekter, som jeg kunne sidde og sysle med til alle julens sammenkomster. Så jeg gav den gas med strikkepindene, og der blev produceret flere miniature cardigans og kyser i julelysenes skær. Faktisk nåede jeg at strikke et par Elenors Blebukser i dukkestørrelse under en familiejulefrokost.

Som I nok kan forestille jer, så er strikketøjet nærmest blevet en del af mit outfit, hvilket familien efterhånden har vænnet sig til. Heldigvis kan jeg sagtens snakke, samtidig med at jeg strikker, så familien led ingen nød i juledagene på trods af de meget produktive strikkepinde De har vænnet sig til, at der af og til er en latenstid, når jeg skal svare på et spørgsmål, hvis jeg lige er igang med at tælle masker - eller endnu værre, har tabt en maske.

Min nyfundne julehobby fik mig til at tænke på alt det dukketøj, som jeg strikkede til mine dukker og bamser, da jeg selv var barn, og julestrikkeriet udviklede sig på den måde til en virkelig dejlig ”Walk down memory lane”. Da juledagene var forbi, havde jeg således strikket intet mindre end tolv stykker dukketøj.

Jeg tænkte, at det kunne være hyggeligt at samle alle dukketøjsopskrifterne (som i øvrigt er minature udgaver af nogle af mine børnetøjsopskrifter) i et lille strikkehæfte, så jeg fik hurtigt en aftale i stand med yndlingsfotografen, Lise Høyer, og grafiker, Julie Panton . Og nu er hæftet landet i webshoppen – friskt fra trykkeriet.

Flere af dukketøjsbillederne er allerede landet på Instagram og i den forbindelse er I nogle, der har spurgt om størrelserne også passer en BABY born dukke. Og jeg må ærligt svare, at jeg faktisk ikke ved det. Men Asi dukken er 46 cm lang, måler omtrent 38 cm om maven, armene er 12 cm lange fra armhule til fingerspids, den indvendige benlængde inkl. fod er omtrent 13 cm og hovedomkredsen 35 cm. Og så er det heldigvis nemt selv at tilpasse opskrifterne i længden. Derudover er der også mange, der har spurgt, om opskrifterne også passer til præmature babyer, og her tænker jeg, at opskrifterne på kyserne og cardiganerne snildt kan bruges. Når babyerne er så små, er det nok rarest med tøj, som ikke skal over hovedet, men jeg har ikke selv så meget erfaring med for tidligt fødte, og hvad der fungerer bedst.

Asi dukken, Leonora, fandt jeg på her hos Loukrudt, og den har været min datters tro følgesvend lige siden. Dukken er fremstillet i Spanien, og derfor underlagt skrappe EU-krav til hvor meget kemi, den må indeholde, hvilket er godt, når nu min datter insisterer på at sove med den om natten. Og ja, det er virkelig ”dukken”, hvis man spørger i Instagram-land - og hånden på hjertet, så kan jeg godt forstå hvorfor. Den overgår virkelig alle andre dukker med dens meget livagtige ansigt og fine træk.

Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at jeg havde liiidt svært ved at give dukken fra mig lige i starten. Det stred simpelthen imod mit pussenusse-gen, da den fine dukke skulle have et navneklistermærke i nakken og med i børnehaven for første gang - og min datter fik klare instrukser på IKKE at tage den med ud på legepladsen og hoppe i mudder. Sidenhen er jeg blevet mere afslappet, og det er bare så hyggeligt at se al dukketøjet blive leget med – og når dukkemor og dukke matcher, så banker mit miniature-elskende hjerte altså lige en ekstra gang. Alt imens jeg forsøger ikke at tænke på, i hvilken stand det dukketøj mon er i om et par måneder. En strikkers forbandelse?

Du kan både købe dukketøjshæftet som pdf-hæfte og som et trykt hæfte her i webshoppen. Jeg er spændt på at se jeres forskellige udgaver af dukketøjet, så del hellere end gerne på Instagram, så vi kan inspirere hinanden til endnu mere dukkestrik. Brug gerne #petiteknitdukkestrik.

Rigtig god strikkelyst, og tak fordi I læser med!

Kh Mette