Kontrastsweater - color blogging på en gråvejrsdag

Kontrastsweater - color blogging på en gråvejrsdag

Inspirationen til Kontrastsweateren kom, bogstaveligt talt, gående lige forbi mig på læsesalen en grå dag i november. Jeg sad og læste, da en pige iført en striktrøje med mørkegrønt bærestykke og gråt på det nederste stykke, fangede min opmærksomhed. Det fungerede super godt med de to farveblokke overfor hinanden, og jeg øjnede med det samme de uendelige muligheder for forskellige farvekombinationer og udtryk - og så kunne jeg slet ikke få den ud af hovedet igen. Det blev ikke til mere læsning den dag.

Inspirationen til nye designs kommer ofte, når jeg kigger ind i mit eget klædeskab og står og mangler et eller andet, men samtidig bliver jeg også virkelig tit inspireret af at kigge på folk på gaden. Jeg lægger mærke til farvekombinationer, og hvordan forskellige snit klæder forskellige mennesker – men det kan også bare være en lille detalje på en cardigan, som giver mig en idé til en ny opskrift.

I forhold til Kontrastsweateren vidste jeg med det samme, at det ikke bare skulle være en Ingen Dikkedarer Sweater med to farveblokke. Kontrastsweateren skulle have en længere og smallere silhuet, hvor Ingen Dikkedarer Sweateren er kortere og mere oversize i faconen. Samtidig ville jeg gerne prøve at bruge en ny strikketeknik ved skuldrene. Så jeg satte mig til at nørde skulderudtagninger, indtil jeg fandt det helt rigtige udtryk. Jeg havde set billeder på nettet af trøjer strikket med teknikken The Contiguous Method (læs om teknikken på Ravelry), og jeg forsøgte at efterligne teknikken på den gode gammeldags facon med at prøve sig frem, til den sidder i skabet – jeg synes, det er sjovere at prøve sig frem end at tage udgangspunkt i en andens opskrift. Det tog et par forsøg, men så var den der også. Jeg nåede faktisk at strikke en halv trøje, der måtte kasseres, før jeg kom på rette spor. Billedet til venstre nedenfor er det kasserede forsøg, de to til højre er den endelige Kontrastsweater.

Kontrastsweateren strikkes oppefra og ned i eet stykke. Bærestykket strikkes på den måde, at der først tages masker ud på hver side af nogle skuldermasker på både ret- og vrangpinde (på den kasserede sweater havde jeg kun taget ud på retsiden) samtidig med, at der strikkes vendepinde for at danne halsudskæring. Det med vendepindene er ikke en del af begrebet Contiguous Method, men derimod en teknik jeg fandt på til Ingen Dikkedarer Sweateren – ikke som i ”jeg opfandt teknikken”, men mere som i ”jeg prøvede mig frem, til jeg også fandt teknikken”. Efter dette strikkes der rundt på pinden, og masketallet holdes konstant på det, der skal blive kroppen, mens der nu i stedet strikkes udtagninger for at danne ærmerne. Til sidst strikkes så nogle omgange med klassiske raglanudtagninger, hvor masketallet både øges på kropsdelen og ærmedelen. Jeg synes, det er en sjov og lidt anderledes måde at strikke et bærestykke på (i hvert fald for mig) og et spændende alternativ til den klassiske raglanudtagning. Det er bestemt ikke sidste gang, jeg har brugt denne metode – blandt andet har jeg taget udgangspunkt i samme teknik til Ballonsweateren, som jeg lige har sendt i teststrik. En anden detalje, som jeg godt kan lide på Kontrastsweateren, er den dobbelte ribkant i halsen. Den tillader samtidig, at man kan sætte en tynd elastik ind i den løbegang, der dannes. Det med at bruge en elastik til at holde halsåbningens størrelse konstant, er et trick, som jeg ofte bruger. Og det er altså ikke fordi (vil jeg i hvert fald selv mene), jeg laver for store halsåbninger i mine opskrifter – det er fordi, strik giver sig i brug. Jeg foretrækker selv en halsåbning, der ikke bliver for stor, og med en elastik kan man selv bestemme og fastholde pasformen.

Jeg strikkede min Kontrastsweater, lige efter jeg havde færdiggjort Ballonjakken (jeg var højgravid på det tidspunkt, som billedet til venstre afslører, så jeg måtte finde en stand-in til modelbillederne). Jeg var slet ikke færdig med Ballonjakkens jægergrønne farve, så Kontrastsweaterens bærestykke skulle selvfølgelig også være jægergrønt. For at ”lette” lidt på den mørke del øverst og for at skabe kontrast mellem det lyse og mørke, valgte jeg at sammensætte den grønne med en lys og mere sart grå.

Kontrastsweateren er en nem måde, at få lidt ekstra farve ind i garderoben på - også de stærkere af slagsen. Der er flere pangfarver, som godt kan have en tendens til at trække farven ud af et vinterblegt ansigt – men med Kontrastsweateren kan man netop placere pangfarven nederst og så vælge en farve til bærestykket, som går godt i spænd med ens teint.

Det er også lidt sjovt, hvor meget man kan ændre sweaterens udtryk alt efter hvilke farver, man vælger at kombinere. Min veninde Regitze har strikket sin Kontrastsweater i lyserød og lysegrå (se nedenfor). Her gør farvekombinationen, at sweateren får et meget let og fint udtryk, hvorimod min egen i jægergrøn og lysegrå fremstår mere rå, og kontrasten mellem farveblokkene bliver langt større. Hvis man er mere til det grafiske, kan man også bruge komplementærfarver og gøre kontrasten imellem farveblokkene endnu mere iøjnefaldende. Men når alt kommer til alt, så er en af mine yndlings farvekombinationer er nok den, Susann strikkede. Susann teststrikkede også Kontrastsweater, og hun valgte lys grå for oven og karrygul for neden. Balancen mellem de to farver er virkelig god, og så har jeg vist også bare noget med de farver, som nogen måske har bemærket.

Kontrastsweateren er strikket i en tråd kid silk mohair sammen med en tråd tynd strømpegarn. Jeg har brugt Arwetta fra Filcolana og Bruched Lace fra Mohair by Canard (se farvekoder her).

Nu er der ingen undskyldning for ikke at sætte lidt kulør på garderoben. Jeg drømmer selv om en Kontrastsweater i noget med gul og lyserød, når jeg skal ud og trille med barnevognen i forårssolen. Hvis du selv har fået lyst til at begive dig i kast med sweateren, så spids strikkepindene og find opskriften lige her. Du kan finde inspiratation til forskellige farvekombinationer ved at søge på #kontrastsweater på Instagram.

Tak fordi I læser med! I må meget gerne kommentere, og jeg læser altid jeres kommentarer, men jeg kan desværre ikke svare på dem - så smart er min blog.

Kh Mette


Older Post


3 comments
  • Kan du sige noget om, hvilke farver du kar mikset til den grå/lyserøde? – og garn?

    Jannie on
  • Jeg er vild med dine designs, jeg synes dine tanker om hver design er utrolig spændende og jeg glæder mig til at læse mere

    Louise on
  • Så interessant! Jeg fikk et aha-øyeblikk en morgen når jeg hadde på meg marineblå genser og tok på meg et lyst lilla lavendelfarget skjerf, og tenkte at dette var en kjempefin kombinasjon til en Kontrastsweater. Så nå er jeg i gang!! :)

    Guro on

Leave a comment