Hanstholm Sweateren - en kærlighedserklæring på jysk

Hanstholm Sweateren - en kærlighedserklæring på jysk

Hanstholm Sweateren - en kærlighedserklæring på jysk

Til jul ønskede min mand sig en sweater. Sådan en rigtig kedelig, helt enkel uldtrøje med en god pasform - helst i sort. Niels går normalt mest i mørkeblå sweatre, men som han selv sagde, så ville han gerne prøve noget ”nyt”... Jeg prøvede forsigtigt at overtale ham til flaskegrøn, da sort er ret utaknemmeligt at tage billeder af, fordi det er svært at se detaljerne ved strikken – men Niels holdt fast i, at sort var ”det nye sort” for ham, så hvad han ønskede, skulle han selvfølgelig få.

At strikke en hel mandesweater er som bekendt ikke just et eftermiddagsprojekt, og den nåede da også kun lige at blive færdig, inden den skulle under juletræet. Så Niels fulgte med fra sidelinjen hele december og begyndte at få lidt dårlig samvittighed over, at jeg brugte så lang tid på at strikke en sweater til ham. Jeg forklarede ham, at det skulle han da slet ikke have, fordi jeg jo samtidigt lavede en opskrift ud af det. Den efterfølgende ordveksling forløb nogenlunde sådan her:

Mig: ”Der skal også tages billeder af den, og du skal stå model - det bliver rigtig godt!”

Niels (nu lidt bleg og med dyster stemme): ”Det bliver PetiteKnits undergang”.

Sådan gik det heldigvis ikke. Det krævede lidt overtalelse og kvindelist, men til sidst gik han med på idéen og mestrer nu The dad-pose til perfektion - hænderne i lommen og blikket stift rettet mod uendeligheden. Blikket mod uendeligheden må I tænke jer til - min bedre halvdel foretrækker sig selv i en anonymiseret udgave (måske fordi han nu går under navnet PetiteKnits mand blandt sine kvindelige kolleger?)

Sidenhen er han praktisk talt flyttet ind i sin sweater, og det ser ud til, at han planlægger at overvintre i den (sammen med sin Hipsterhue i øvrigt).

Hanstholm Sweateren strikkes oppefra og ned, så man selv kan regulere længden til modtageren - det er praktisk, eftersom vores mænd kommer i mange størrelser. Den strikkes med vendepinde i halsen for at danne en halsudskæring. Og så er ribkanten i halsen ombukket, så den får en pæn afslutning. Jeg satte en elastiktråd (sådan en helt tynd én) i løbegangen, så jeg opnåede præcis den størrelse halsåbning, der passede Niels - og med elastiktricket forbliver størrelsen også, som man vil have den.

Jeg brugte lang tid på at finde det helt rette garn til projektet. Det måtte ikke kradse (min mands ord), det måtte ikke være for prangende (også hans ord - jeg forestiller mig, at han frygtede mohair), det måtte ikke være bomuld (mine ord). Valget faldt på No. 4 Organic Wool + Nettles fra Onion, der - som navnet antyder - har nældefibre i. Det var et nyt og spændende bekendtskab for mig, og jeg har ikke fortrudt! Nældefibrene giver garnet en speciel form for styrke og spil, der næsten ser lidt tweed-agtigt ud (hvis man da ikke lige strikker i sort, bevares). Du kan købe garn til din egen (kærestes, mands, fars) Hanstholm Sweater her.

Sweateren fik i øvrigt navnet Hanstholm Sweateren, fordi Niels' forældre og bedsteforældre kommer fra Hanstholm – og så fordi den er sådan lidt fiskeragtig og jysk i sit udtryk.

Jeg har ikke opfundet den dybe tallerken med Hanstholm Sweateren, men det er sådan set også hele pointen. Hanstholm Sweateren er en enkel, neutral og basic sweater, som ikke ser hjemmestrikket ud – præcis som vores mænd helst vil have den.

Min veninde, Regitze, strikkede lige efter jul en Hanstholm Sweater til sin kæreste (som også foretrækker sig selv i anonymiseret form - hvad er der med de mænd og rampelyset i strikkeverdenen?) Hun valgte farven Khaki, og jeg synes, at farven passer utrolig godt til både sweateren og manden.

Opskriften på Hanstholm Sweateren kan du selvfølgelig finde under kategorien Knitwear her på siden på både dansk, norsk og engelsk.


Newer Post


8 comments
 • Dejligt med en blog :-) jeg er i al hemmelighed igang med Hanstholm sweateren i farven sort/oliven til min kæreste. Jeg glæder mig til at følge din blog og synes det kunne være dejligt med et indlæg med tips og gode råd. F. Eks. Hvordan man pænest syer elastik i halskanten, hvordan man skifter garn så det bliver pænest og hvordan du behandler dit strik når det er færdigt ift. Vask osv. bare en lille ide herfra :-)
  Ellers bare mange Tak for gode opskrifter.

  Denise on
 • Jeg elsker dine opskrifter. De er lette at forstå. Jeg vil gerne strikke en lækker trøje lige op og ned. Jeg har tænkt på ingen dikkedarer, da jeg også gerne vil have raglanærmer. Jeg er dog bange for at den “poser” for meget omkring maven. Gør den det eller er der noget jeg kan gøre for at den ikke gør. Tænker lidt på om problemet er løst hvis jeg strikker den lidt længere ?
  Vh. Jette

  Jeette on
 • Jeg er mega fan af Petiteknit og elsker dine opslag på Instagram. Har strikket et par af dine huer og fortæller vidt og bredt om Petiteknit. Og jeg skal hilse og sige, at du er populær i Aalborg, der hvor jeg køber filcolana garn, fortalte ejeren, at hele hendes lager af rødt garn blev ryddet, da du lancerede din nissehue ;-)
  God ide med din blog, dejligt med det humoristiske tvist.

  Trine on
 • Hej,
  Det er den perfekte mandesweater ?. Hvordan er den i ærmerne? Min mand styrketræner så han har velvoksne overarme ???

  Pernille Dahl on
 • Tillykke med din fine blog. ?? Den vil jeg med glæde følge?

  Jytte on

Leave a comment